Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU en Twente starten samen nieuwe technische opleidingen

Krijgt Amsterdam er nog veel meer techniekstudenten bij? Met twee nieuwe bacheloropleidingen en een gezamenlijke masterspecialisatie breiden de VU en de Universiteit Twente hun bestaande samenwerking uit.

De twee universiteiten startten in 2019 al een gezamenlijke bachelor mechanical engineering. Het doel was om meer vwo’ers uit de regio Noord-Holland en Flevoland over de streep te trekken om dichter bij huis een technische opleiding te volgen.

Technisch talent

Die samenwerking lijkt te bevallen, want de twee universiteiten kondigen maar liefst drie nieuwe projecten aan. Een daarvan is een masterspecialisatie sports data science. De track start in 2021 bij de UT, als onderdeel van de master computer science, en een jaar later bij de VU, als onderdeel van de master human movement sciences.

Verder zijn er plannen voor twee nieuwe technische bacheloropleidingen in Amsterdam: creative technology (start in 2023) en technische bedrijfskunde (start in 2023 óf 2024). Beide opleidingen worden momenteel al aangeboden in Twente.

De instellingen willen voorkomen dat “technisch talent” verloren gaat. Daarnaast is het de bedoeling om meer studenten naar de technische masters van de UT te trekken.

De twee nieuwe Amsterdamse opleidingen hoeven niet geaccrediteerd te worden, want ze vallen onder de Twentse licentie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.