Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
9 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wat doen we met de kleintjes?

Niet elke opleiding trekt volle zalen. Wat zijn de mogelijkheden voor studies waarvoor weinig interesse is? Vijf voorbeelden, waaronder één radicale.

Kleine opleidingen doen het vaak goed in de onderwijsevaluaties, maar kosten meestal meer dan ze opleveren. Wat kunnen faculteiten doen met studies die weinig studenten trekken?

1) Samen met de UvA aanbieden

“Het is jammer als je aan de ene kant van de stad aan acht studenten en aan de andere kant aan elf studenten college over Homerus staat te geven. Dan is het logischer om die colleges samen te voegen. Om daarnaast een ander college over een minder bekende schrijver te houden”, zegt Bas ter Haar Romeny. Hij is afdelingshoofd bij Art & Culture, History and Antiquity, waaronder de piepkleine opleidingen Grieks en Latijn (22 eerstejaars), archeologie (11) en oudheidwetenschappen (14) vallen. In 2012 werden de masteropleidingen al samengevoegd met die van de UvA. In september 2017 volgden de bacheloropleidingen.

2) Engelstalig maken

Het werven van veel nieuwe studenten is voor alle kleine opleidingen van belang. Het aanbieden van niet alleen een Engelstalige master, maar ook een bachelor in het Engels kan daarbij helpen.

Diederik Oostdijk, afdelingshoofd Taal en Literatuur & Communicatie, is enthousiast over de Engelstalige trajecten die de faculteit Geesteswetenschappen nu al heeft. “Bij het bachelorprogramma Literature and Society bijvoorbeeld hebben we ingezet op een mixed-classroom met studenten uit de hele wereld. Dat is ontzettend fijn college geven.”

3) Brede bachelor oprichten

Een andere oplossing is om verschillende kleine studies onder te brengen in één brede bachelor. Zo besloot de faculteit Geesteswetenschappen een paar jaar geleden om dertien kleinere opleidingen samen te brengen in vijf verschillende bachelors. Nederlands en Engelse taal en cultuur gingen zo voortaan samen verder als literatuur en samenleving.

4) Schuiven

De fusiefaculteit Bètawetenschappen heeft bijzonder veel opleidingen: 41 in totaal. Daarom wordt het onderwijsportfolio tegen het licht gehouden.

Eén van de vragen is wat er met biologie gaat gebeuren. Met 66 studenten in de bachelor is dat de kleinste opleiding bij de bèta’s. Na het succes van de joint degrees bij natuurkunde en scheikunde, waren er lang plannen voor een samenwerking met de UvA. Van Muijlwijk-Koezen: “Sinds het afblazen van de huisvestingsplannen met de UvA gaat dat niet meer door.”

5) Stekker eruit trekken

En als de grote toestroom aan studenten maar niet op gang wil komen, zit er soms niets anders op. Dan gaat de stekker eruit. Zo verdween Duits nadat er maar enkele nieuwe aanmeldingen waren. Arabisch onderging eerder dat lot.

Waarom zou je eigenlijk kleine opleidingen in leven moeten houden? Lees in Advalvas het volledige artikel en het antwoord op die vraag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.