Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Studenten en wormen blijken een ideale combinatie’

Waarom zou je al je GFT-afval weggooien, als je hiermee duizenden wormen kunt onderhouden die de grond vruchtbaar maken? Ruim honderd Uilensteders wandelen geregeld naar een van de drie wormenhotels. Student Alexis Mourier (26) zorgt dat de hotels goed blijven functioneren.

Het woord wormenhotel roept de gekste gedachten bij ons op. Maar wat is het eigenlijk?
“Het is een beetje een aparte naam voor een vermicultuursysteem dat is gevuld met duizenden hongerige wormen. Het systeem is zo’n 1,25 meter hoog en 2,2 meter breed. Gebruikers kunnen hier groente- en fruitafval in gooien, of eieren, of rauw eten. Alles wat je niet gebruikt als je aan het koken bent, eigenlijk. We noemen dit afval, maar in de natuur wordt niets verspild. De wormen eten het allemaal op en via hun poep verandert het in heel vruchtbare grond. Deze grond kun je weer gebruiken om opnieuw groente en kruiden mee te kweken. Het is echt briljant; je houdt minder huishoudelijk afval over en je creëert meteen iets heel nieuws.”

Ga zelf aan de slag met wormen De wormenhotels op Uilenstede zijn gebouwd en worden beheerd door compostier.nl, een bedrijf met wormenhotels in heel Amsterdam en daarbuiten. Wil je een van de hotels steunen? Misschien kun je bijdragen aan een hotel bij jou in de buurt. En voor wie graag privé met wormen aan de slag gaat; er zijn talloze kleine wormencontainers online te verkrijgen (en tutorials over hoe je deze bouwt).

Hoe ben je terechtgekomen in de wereld van wormen?
“Dat is wel een bijzonder verhaal. Ik woonde op Uilenstede en mijn buurman was lid van de studentenvereniging Enactus VU. Zij waren samen met het bedrijf Compostier van Rowin Snijder bezig met het opzetten van een pilot met wormenhotels. Ik vond het echt een tof project en wilde graag helpen. Van het een kwam het ander en voordat ik het wist, werd ik benaderd door mensen die ook een wormenhotel wilden voor hun gebouw. Er is genoeg afval hier op Uilenstede, met zoveel mensen die dicht bij elkaar wonen. Studentenhuisvester Duwo en de gemeente Amstelveen vonden het ook een leuk project; zij hebben de pilot gefinancierd.”

En voordat je het wist, werd je een wormenexpert. Wat is jouw rol in het project?
“Rowin was blij met mijn gedrevenheid en nadat we nog twee hotels hadden geïnstalleerd, vroeg hij of ik alle drie de hotels wilde beheren. En dat is wat ik afgelopen tijd heb gedaan: meer mensen betrekken en zorgen dat de hotels goed functioneren. Ik zorg dat nieuwe deelnemers van start kunnen gaan en beantwoord eventuele vragen. Het café op de campus heeft onlangs ook gevraagd om een hotel, waar we natuurlijk alleen maar blij mee zijn. Ik probeer nog meer bedrijven op de campus te betrekken, om zo de community van hotelwormen te laten groeien.”

Alexis Mourier

Even een stereotype: zijn studenten niet te lui om hun afval naar de hotels te brengen?
“Op dit moment maken 120 mensen op Uilenstede gebruik van de wormenhotels en het is echt geweldig om te zien hoeveel mensen mij hebben benaderd omdat ze willen bijdragen aan dit project. Er zijn niet zoveel faciliteiten op Uilenstede, dus mensen willen graag alles benutten wat er is. Tegelijkertijd ontstaat er steeds meer bewustzijn in de maatschappij over hoe we met ons afval omgaan, en speelt de natuur een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven. Studenten dragen graag iets bij aan het milieu. Op Uilenstede zijn ze nog een stap verder gegaan en hebben ze groentetuinen aangelegd rondom de hotels en naast de gebouwen.”

Wat wordt je volgende stap? Wil je nog verder uitbreiden dan Uilenstede?
“We willen graag een community creëren van studenten die wormenhotels beheren. Dat zou een wereldwijde primeur zijn. Dus verdere uitbreiding staat zeker op de agenda. Ik ben al in gesprek met iemand in Eindhoven en ik ben van plan om in alle studentensteden mensen te benaderen en enthousiast te maken. In iedere stad is dan iemand nodig zoals ik; een beheerder. Ik heb een ondernemingsplan geschreven zodat zij weten wat ze moeten doen. Hopelijk gaat zo het balletje verder rollen.”

Ga je je in de toekomst ook nog bezighouden met wormen, als je je master hebt afgerond?
“Ja, ik denk het wel, ook als ik een baan heb gevonden. Ik vind het echt heel leuk om bij dit project betrokken te zijn en ik draag graag m’n steentje bij aan het verder uitbreiden van het aantal hotels. Het is altijd al mijn ultieme doel geweest om me in te zetten voor een beter milieu. Ik ben in september 2020 naar Amsterdam gekomen voor de master Artificial Intelligence and Cognitive Science en mijn droom is om kunstmatige intelligentie in te zetten voor het milieu; een vakgebied met nog steeds heel veel potentie. De wormenhotels hebben hier eigenlijk niets mee te maken, maar tegelijkertijd draait het in beide gevallen om het bijdragen aan de natuur.”