Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-bioloog in Time-lijst van opkomende leiders

Evolutiebioloog Toby Kiers staat in de Time100Next-lijst 2022 die vandaag gepubliceerd wordt. Kiers doet onderzoek naar biodiversiteit in de bodem.

De Time100 Next-lijst is een lijst van honderd opkomende leiders die zich inzetten voor de wereld. Daarbij zitten milieuactivisten, onderzoekers die vaccins tegen ziekten als corona uitvonden en journalisten die onrecht aan de kaak stellen. De lijst is een uitbreiding van de Time100-lijst met de meest invloedrijke mensen ter wereld.

Biodiversiteit in de bodem

Kiers is in de lijst opgenomen vanwege haar inzet voor het beter beschermen van onze ondergrond. De bodem speelt een cruciale rol in klimaatverandering, stelt ze. In 2021 was ze medeoprichter van de Society for the Protection of Underground Networks: een initiatief dat de mycorrhizale schimmelgemeenschappen op aarde in kaart brengt en pleit voor hun bescherming. “Momenteel wordt de bescherming van de biodiversiteit in de bodem over het hoofd gezien in de klimaat- en natuurbehoudsagenda. Elke hectare die verloren gaat door verharding, erosie, vervuiling en uitbreiding van de landbouw is een deuk in onze klimaatregulerende gereedschapskist”, stelt Kiers.

Sinds 2014 is Kiers hoogleraar evolutie aan de VU. Ze doet onderzoek naar hoe schimmels, plantenwortels en micro-organismen in de bodem samenwerken, hoe ze onderling nuttige stoffen uitwisselen en transporteren. Ze maakt daarbij gebruik van inzichten uit de economie: schimmels transporteren voedingsstoffen bij voorkeur naar plekken waar die stoffen schaars zijn en planten bereid zijn meer te betalen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.