Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Waarom slakken tijdens de seks met pijlen schieten

Ecoloog Joris Koene ontdekte met welke stof landslakken elkaar tijdens de seks beschieten. Dieren vergroten op allerlei manier hun voorplantingssucces. Landslakken doen dat door liefdespijlen op elkaar af te schieten. Deze pijlen worden dwars door de huid van de partner gestoken, waardoor de spermacellen van de schutter makkelijker toegang krijgt tot het vrouwelijke sperma-opslagorgaan van de ontvanger.

Liefdespijl

Slakken zijn tweeslachtige dieren (ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen), dus dit mechanisme werkt wederzijds: de mannelijke geslachtscellen worden beter opgeslagen onder invloed van stoffen op de liefdespijl. Hoe die veranderingen plaatsvinden, was al bekend. Het team van Koene ontdekte, samen met collega’s uit Canada en Australië, welke stof er op deze pijlen zit. Deze voorheen onbekende stof noemen zij het liefdespijl allohormoon.

Hermafrodiet

Gebaseerd op eerder onderzoek is het overigens waarschijnlijk dat de vrouwelijke voortplanting minder goed werkt bij de injectie van deze stof via de liefdespijl. Er is hier dus sprake van een conflict tussen de belangen van de mannelijke en vrouwelijke kant van de hermafrodiete slak. Deze kennis over de chemie achter de voortplanting van slakken, kan in de toekomst misschien gebruikt worden om slakkenplagen te bestrijden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.