Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU één van vier beste Nederlandse universiteiten

De VU is een van de vier Nederlandse universiteiten die volgens de Shanghai Ranking tot de beste honderd van de wereld behoren. 

In de top van de ranglijst staan vrijwel uitsluitend Amerikaanse universiteiten, plus de Britse universiteiten van Cambridge en Oxford. Verder dringt alleen de technische universiteit van Zürich tot de beste twintig door.

Wetenschappelijke reputatie

De eerste Nederlandse universiteit is Utrecht op plaats 56. Ook Groningen, Leiden en de Vrije Universiteit staat in de top honderd. Het bevestigt de goede wetenschappelijke reputatie van Nederlandse universiteiten.

De Shanghai Ranking (officieel Academic Ranking of World Universities geheten) begon in 2003 en is uitgegroeid tot één van de bekendste universiteitenranglijsten ter wereld. De makers bekijken de wetenschappelijke prestaties van wetenschappers en alumni van meer dan twaalfhonderd universiteiten: schrijven ze artikelen voor belangrijke tijdschriften, worden ze vaak geciteerd, hebben ze de Nobelprijs of Fields Medal gewonnen?

Sociale wetenschappen

Tilburg valt als enige Nederlandse universiteit buiten de lijst. Vorig jaar stond de instelling wel bij de beste vijfhonderd, net als in 2011 en 2012. Maar Tilburg doet het niet slecht en behoort volgens de makers tot de beste 75 universiteiten van de wereld op het gebied van de economie en ook de sociale wetenschappen staan bij de top honderd. 

Er zijn meer van dit soort ranglijsten, zoals de World University Rankings van Times Higher Education. Daarin scoren de Nederlandse universiteiten iets hoger. Die ranglijst kiest andere criteria, zoals de internationale reputatie en het aantal buitenlandse studenten en docenten.

Allerhande trucs

In de wetenschappelijke wereld klinkt kritiek op zulke ranglijsten. Onderzoekers zouden gedwongen worden tot allerhande trucs om hun score te verbeteren en daar zou de wetenschap niet mee gediend zijn. Ook zou het onderwijs in het gedrang komen, aangezien dat niet of nauwelijks gewicht in de schaal legt.

Shanghai Ranking 2015

1 Universiteit Utrecht (56)

2 Rijksuniversiteit Groningen (75)

3 Universiteit Leiden (82)

4 Vrije Universiteit (98)

5-7 Radboud Universiteit Nijmegen (101-150)

5-7 Universiteit van Amsterdam (101-150)

5-7 Wageningen Universiteit (101-150)

8 Erasmus Universiteit Rotterdam (151-200)

9-10 TU Delft (201-300)

9-10 Universiteit Maastricht (201-300)

11-12 TU Eindhoven (301-400)

11-12 Universiteit Twente (301-400)

13 Universiteit van Tilburg buiten de top 500

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.