Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Volhouders worden winnaars, ook bij afstandsonderwijs

Een beetje doorzettingsvermogen helpt als je studeert. Dat is misschien een open deur, maar geldt het ook als je afstandsonderwijs volgt? Voor de zekerheid zocht de Open Universiteit het uit.

Studenten moeten zich soms vastbijten in de stof, willen ze die leren beheersen. Als ze genoeg discipline hebben, hun interesse niet te snel verliezen en op de lange termijn kunnen denken, hebben ze grit.

Wie grit heeft, zal niet snel afhaken als het even tegenzit bij het studeren. Die eigenschap is dus een van de voorspellers van studiesucces. Maar geldt dat ook voor de vaak oudere studenten in het afstandsonderwijs?

Afmaken

Ja dus, blijkt uit onderzoek onder meer dan tweeduizend studenten van de Open Universiteit. Ze kregen allerlei stellingen voorgelegd die samen hun grit moesten meten, bijvoorbeeld ‘als ik ergens aan begin, maak ik het af’.

Opvallend genoeg schreven de studenten met veel doorzettingsvermogen zich minder vaak voor tentamens in. Misschien is dat toeval, overwegen de onderzoekers, of misschien willen deze studenten nog iets langer blokken voor ze tentamen doen. Maar áls ze meedoen, halen ze wel hogere cijfers.

Voor de hand?

Lag de uitkomst voor de hand? Misschien wel, maar de studenten van de Open Universiteit variëren meer in leeftijd dan die van andere universiteiten. Dan zouden er best eens andere wetten kunnen gelden, was het idee.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe je grit beter kunt meten en hoe je dankzij zulke inzichten de kans op studiesucces kunt vergroten, schrijven de onderzoekers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.