Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vlees eten is niet meer mannelijk

Vlees eten wordt door moderne mannen niet meer gezien als iets waarmee zij hun mannelijkheid kunnen benadrukken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU.

Echte mannen

Mannelijkheid en vlees eten worden vaak met elkaar in verband gebracht. ‘Echte mannen’ zouden bij uitstek grote vleeseters zijn. Dit traditionele verband blijkt op zijn retour te zijn. Waar traditionele mannen zich op lichaamsomvang en kracht laten voorstaan, zijn modernere mannen meer onder de indruk van snelheid en lichaamsbeheersing. Het eten van grote porties vlees past meer bij het eerste type man dan bij het tweede. Ook heeft het eten van vlees niet meer de bijzondere status die het in het verleden had, mannen kunnen zich er niet mee onderscheiden.

Groot onderzoek

De studie is gebaseerd op een vergelijking van man-vrouwverschillen in de voedselvoorkeuren en -praktijken van een duizendtal jonge volwassenen (18-35 jaar) met een Turks-Nederlandse, Chinees-Nederlandse of autochtoon-Nederlandse achtergrond. Bij de Turkse Nederlanders waren de meest traditionele man-vrouwverschillen te zien en bij de autochtone Nederlanders de minst traditionele; de Chinese Nederlanders namen een flexibele middenpositie in.

Mannelijke voorkeuren

Deze verschillen hingen samen met mannelijke voorkeuren voor grote of kleine porties vlees. En de weigering of juist de bereidheid om minder vlees te consumeren en hierbij rekening te houden met factoren als dierenwelzijn en milieu.

Toch signaleren de onderzoeker ook uitzonderingen op dit patroon, want de traditionele man is zeker niet verdwenen en er is een aparte plaats voor het outdoor-koken.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.