Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Verhalen bepalen wie je bent’

Universitair docent filosofie Annemie Halsema adviseert om je leven te zien als een verhaal. ‘Laat het idee-fixe van identiteit als een vastliggende kern los’, zei ze gisteren in dagblad Trouw. Zij hangt de theorie aan van de narratieve identiteit, waarbij wordt uitgegaan van het verhaal dat je over jezelf vertelt. ‘Bovendien gaat het niet alleen over het verhaal dat je over jezelf vertelt, maar ook om verhalen die anderen over je vertellen.’

Psychotherapeuten

Sinds de jaren tachtig wordt de theorie van de narratieve identiteit veel in de psychologie gebruikt. Psychotherapeuten kunnen hun patiënt helpen om grip op hun leven te krijgen door dat leven te beschouwen als een verhaal, met personages, locaties, een tijdsverloop en een handeling. ‘Als je ergens niet over wilt praten, geeft dat juist een beeld van wie je bent’, aldus Halsema.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.