Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De speciale VU-apparatuur waarmee Van Huissteden de CO2-uitstoot van het veen meet

Veengrond veroorzaakt klimaatopwarming, VU-wetenschapper helpt het tij te keren

Aardwetenschapper Ko van Huissteden heeft de afgelopen zomer metingen verricht in de veenbodem van Driebruggen, tussen Gouda en Woerden. Hij is er vanavond mee in het NOS-journaal.

Niet alleen auto’s en kolencentrales stoten broeikasgas uit. Ook de natuur draagt haar steentje bij aan de opwarming van het klimaat. Zo komt er CO2 uit de uitdrogende veenbodem bij Driebruggen.

Broeikasgas

Met speciale, aan de VU ontwikkelde apparatuur heeft Van Huissteden – koud terug uit Siberië – het CO2-gehalte van de Driebruggense bodem gemeten. “De veenbodem in het westen van Nederland droogt snel uit, waardoor ze het broeikasgas CO2 uitstoot, en dat moet worden tegengegaan”, aldus Van Huissteden.

Daarom moet de bodem vochtig worden gehouden. “Dat gebeurt met een speciaal drainagesysteem dat in contact staat met de sloten op het land, waardoor het water het veen niet verlaat maar erin blijft.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.