Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Veel Nederlandse ERC starting grants, maar geen voor de VU

Nederland ontving dit jaar 42 Europese onderzoeksbeurzen voor jonge wetenschappers. Alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wisten er meer te bemachtigen. Maar de Vrije Universiteit viel niet in de prijzen.

De zogeheten starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers met minstens twee en hooguit zeven jaar werkervaring na hun promotie. Met de beurzen, die oplopen tot 2,5 miljoen euro per stuk, kunnen zij een eigen onderzoeksteam aan het werk zetten.

Dit keer kende de Europese onderzoeksraad ERC 436 beurzen toe, voor een totaalbedrag van 677 miljoen euro. Dat is 56 miljoen euro meer dan vorig jaar. De slagingskans was zoals altijd klein: slechts 13 procent van alle aanvragen werd gehonoreerd.

Zachte robots

Duitsland is de grote winnaar van deze ronde met 88 beurzen. De tweede plaats is voor het Verenigd Koningrijk, dat er 62 wist te bemachtigen. Hierop volgen Nederland (42), Frankrijk (38) en Zwitserland (34).

Van alle starting grants sleepte Nederland 9,6 procent in de wacht. De laureaten doen onderzoek naar de meest uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen: van robots gemaakt van zachte materialen tot de invloed van zwangerschap op het menselijk brein.

Woedend

Net als vorig jaar gingen de meeste beurzen in ons land naar wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (8). Ook de Universiteit Utrecht doet het goed (5), gevolgd door de Universiteit Leiden (4) en de NWO-instituten (4). De VU kreeg er 3.

Al jaren presteert Nederland opvallend goed in het aanvragen van Europees onderzoeksgeld. Niet voor niets waren de universiteiten woedend toen voor de vakantie bleek dat er miljarden minder worden uitgetrokken voor het Europese wetenschapsbudget dan aanvankelijk de bedoeling was. 

 

Universiteiten

 

Universiteit van Amsterdam

8

Universiteit Utrecht

5

TU Delft

2

Radboud Universiteit

2

Universiteit Leiden

4

Rijksuniversiteit Groningen

1

Tilburg University

1

Universiteit Twente

1

TU Eindhoven

3

Wageningen University

3

Erasmus Universiteit

2

Universiteit Maastricht

2

Totaal

34

   

Instellingen en UMC’s

 

UMC Utrecht

1

KNAW

1

Leids Universitair Medisch Centrum

1

Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie

1

NWO-instituten

4

Totaal

8

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.