Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Europese starting grants voor drie VU-onderzoekers

De Europese Onderzoeksraad ERC heeft 408 jongere wetenschappers blij gemaakt met beurzen van gemiddeld 1,5 miljoen euro. Veertig van hen werken bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten, drie zijn er van de VU.

Aan de VU hebben biologisch psycholoog Elsje van Bergen, ecoloog Vasilis Kokkoris en fotonica-onderzoeker Matz Liebel ieder een Starting Grant van minimaal 1,5 miljoen euro toegekend gekregen.

Van Bergen onderzoekt het samenspel van genen en omgeving op schoolse vaardigheden onderzoeken, Kokkoris neemt de  arbusculaire mycorrhizaschimmels onder de loep, een evolutiebiologisch mysterie, en Liebel, die nu nig bij het Institute of Photonic Sciences zit, gaat met de Starting Grant een fototransiënte microscoop ontwikkelen, waarmee chemisch gescheiden beelden van biologische materialen zoals cellen, bacteriën of weefsel gemaakt kunnen worden, belangrijk voor onder meer de strijd tegen borstkanker.

De starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers die twee tot zeven jaar geleden gepromoveerd zijn. Voor deze ronde werden bijna drieduizend aanvragen ingediend, waarvan zoals gebruikelijk maar een klein deel kan worden gehonoreerd; dit jaar 15 procent.

Brons

De meeste toekenningen gingen naar wetenschappers aan Duitse (81) en Britse instellingen (70). Het kleine Nederland sleept maar liefst 40 starting grants in de wacht en laat daarmee Frankrijk (39) net achter zich.

Van alle beurzen gingen er 28 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. Die kunnen ook aan buitenlandse instellingen werken, zoals – omgekeerd – ook buitenlandse wetenschappers een beursaanvraag in Nederland hebben gedaan.

In Nederland ontvingen wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht dit keer de meeste beurzen.

Voorbehoud

De lijst van succesvolle kandidaten kan nog drastisch veranderen, waarschuwt de ERC. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk officieel “niet-geassocieerd” met Horizon Europe, het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie waaruit de beurzen betaald worden. Mocht dat zo blijven, dan krijgen succesvolle aanvragers van Britse gastinstellingen hun beurs alleen als zij die meenemen naar een gastinstelling in een land dat wél mee mag doen met Horizon Europe.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.