Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederland scoort veel ERC-beurzen

De Europese onderzoeksraad ERC heeft vandaag bijna 400 starting grants van gemiddeld 1,5 miljoen euro verdeeld. Daarvan zijn er 44 voor Nederlandse instellingen. Dat is wederom een uitzonderlijk goede score.

De ERC is vergelijkbaar met de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen, waarna commissies een selectie maken en het geld verdelen. De starting grants zijn voor onderzoekers die niet langer dan zeven jaar geleden zijn gepromoveerd.

Eén van de Nederlandse winnaars is universitair docent natuurkunde aan de VU Peter Kraus, die een beurs van 2 miljoen euro krijgt. Hiermee wil Kraus de eerste attoseconde-microscoop bouwen om ultrasnelle nanoschaal materiaalveranderingen te volgen tussen isolerende en geleidende toestanden van een nieuwe klasse materialen, namelijk de sterk gecorreleerde materialen. 

In het landenklassement staat Duitsland ver bovenaan met 72 beurzen. Daarna volgen Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland met 53, 46 en 44 beurzen. Gedeeld vijfde staan Zwitserland en Italië met elk 28 beurzen. 

Het zijn lang niet allemaal Nederlanders die hier met een beurs aan de slag gaan. In totaal hebben 27 onderzoekers met de Nederlandse nationaliteit een starting grant verworven. In het rijtje met nationaliteiten staat Nederland vierde, op geruime afstand van de Duitsers (67), Italianen (58) en Fransen (44). 

Achter het net

Overigens kreeg nog geen tien procent van de aanvragers een beurs. De kritiek op dit soort beurzen is dat er veel tijd en moeite wordt verspild als zoveel onderzoekers achter het net vissen. 

Een ander probleem is dat het draagvlak voor Europese beurzen afkalft als de toplanden er steevast met het geld vandoor gaan en andere landen het nakijken hebben. Je mag aannemen dat onderzoekers daar evenveel talent hebben als onderzoekers uit de succesvolste landen. 

Daarom zou er meer internationale samenwerking moeten komen, zei de Nederlandse ERC-vicepresident Eveline Crone afgelopen mei. Dan kunnen onderzoekers uit heel Europa leren van hun collega’s uit bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Update: in een eerdere versie van dit bericht stond dat er geen winnaars aan de VU waren, maar dat blijkt onjuist te zijn. Natuurkundige Peter Kraus, door de ERC aangemerkt als NWO-winnaar, is verbonden aan de VU.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.