Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Van der Kemp; Jasper van der Kemp; misdaadprofiler

Jasper van der Kemp, wetenschappelijk misdaadprofiler en seriemoordenaar-expert, doet zijn werk op een willekeurige flexwerkplek van de Rechtenfaculteit. De seriemoordenaars die hij onderzoekt zijn losers en schlemielen en hij loopt nooit eens met getrokken pistool achter zo’n type aan. In een graf liggen om een beeld van een moordenaar te krijgen, zoals Angelina Jolie in Taking Lives, doet hij ook al niet. Het gaat allemaal anders dan in films en CSI!

Onlangs promoveerde Van der Kemp op geografische daderprofilering. Hierbij kijkt hij vooral goed naar de locatie van het misdrijf en combineert hij wiskundige methoden met een geografisch informatiesysteem.

Misdadigers zijn honkvast

Van daders die meerdere misdrijven gepleegd hebben, berekent hij het meest waarschijnlijke woongebied. Het achterliggende idee is dat daders locaties kiezen die ze kennen. Dat hoeft niet per se hun woonomgeving te zijn. Ze kunnen er ook in de buurt werken of sporten.

Dat heeft een praktische reden. Voor een crimineel op de vlucht is het handig om te weten dat hij niet een doodlopende straat inrijdt of per ongeluk langs het politiebureau komt.

Inbrekende Oost-Europeanen

Daders die echt volkomen willekeurig een locatie kiezen, komen volgens hem zelden voor. “Dan heb je het bijvoorbeeld over een groep Oost-Europeanen die een serietje inbraken op één avond pleegt.”

Lees het volledige artikel over Van der Kemps werk in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.