Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Update: VU-wetenschappers e.a. onthullen geheim zwaartekracht

Update 16:44 u. (na persconferentie)

De zwaartekracht kent iedereen, en toch is het natuurkundig een raadsel. Zwaartekrachtgolven zijn namelijk wel theoretisch voorspeld maar nog nooit experimenteel aangetoond, schrijft New Scientist-redacteur George van Hal in een blog.

Albert Einstein’s relativiteitstheorie voorspelde dat de zwaartekracht licht kan ombuigen en dat effect hebben wetenschappers ook al laten zien. Maar de zwaartekrachtgolven zelf zijn nog nooit zichtbaar gemaakt.

Ingenieus

Maar nu wel. Onderzoekers, onder wie wetenschappers van de VU, hebben in een experiment zwaartekrachtgolven aan kunnen tonen. Ze bouwden daarvoor kilometerslange apparatuur met lasers en spiegels, die gevoelig is voor de kleinste trillingen, het Virgo-experiment in Italië en het Ligo-experiment in de Verenigde Staten.

Beide labs hebben het nieuws in een gelijktijdige persconferentie in verschillende steden bekendgemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.