Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteiten willen pionieren in IT

De Nederlandse universiteiten willen pionieren in de ‘mensgerichte informatietechnologie’, zeiden ze bij de opening van het nieuwe academische jaar. Ze willen er extra geld voor krijgen.

Digitalisering gaat een hoge vlucht nemen. Deze niet zo gewaagde voorspelling vormt de kern van een pamflet dat de universiteiten maandag presenteerden. Digitalisering gaat grote gevolgen hebben voor de samenleving, menen de universiteiten, en zij willen er graag onderzoek naar doen.

Partner kiezen

Digitalisering roept allerlei vragen op, en niet alleen over privacy en veiligheid. Het internet verandert ook hoe we wonen en werken, hoe we onze partner kiezen, hoe we consumeren en zelfs hoe we onszelf zien. Wetenschappers willen dat allemaal onderzoeken.

In het pamflet dwalen de universiteiten langs allerlei vakgebieden om steeds weer digitalisering als gemeenschappelijk thema eruit te pikken. In de natuurkunde werken ze met grote hoeveelheden data, maar in de medische wetenschappen ook. Zelfs in de geesteswetenschappen is digitalisering in opmars.

Meer welvaart

Laten we Nederland op de wereldkaart zetten als pionier in de mensgerichte informatietechnologie, opperen de universiteiten. Zo’n ‘herkenbare focus’ zal het land wetenschappelijk en economisch vooruit helpen. Nederland moet zelfs een ‘proeftuin’ worden.

De schrijvers van het pamflet trekken de vergelijking met de dijken die het Nederlandse landschap maken. Nederland bestaat bij de gratie van die ene leidende gedachte: houd het water buiten. Zo zou Nederland volgens de universiteiten nu het nieuwe visioen moeten omarmen van “een technologisch radicaal veranderende samenleving waar de kwaliteit van het leven centraal staat en die nieuwe generaties mensen meer welvaart en welzijn geeft.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.