Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteiten moeten meer vwo-leraren leveren

In 2020 moet minstens tachtig procent van de bovenbouwdocenten in het vwo een universitair masterdiploma hebben. Schoolbesturen gaan tijdens sollicitaties inzetten op academici, hebben de minister en het voortgezet onderwijs afgesproken.

Het percentage academische leraren in de bovenbouw van het vwo moet over zes jaar zijn gestegen van zestig procent naar tachtig tot 85 procent. Gymleraren en kunstdocenten uitgezonderd, omdat de bijbehorende lerarenopleidingen niet bestaan op universiteiten. Dit hebben onderwijsminister Bussemaker en de VO-raad afgesproken in het ‘Sectorakkoord VO 2014-2017’. De achterban van de VO-raad verleent vandaag waarschijnlijk haar goedkeuring aan de conceptversie. 

Gymdocent of muziekleraar

De afspraak vloeit voort uit een motie van VVD-kamerlid Pieter Duisenberg, die vorig jaar kamerbrede steun kreeg voor zijn plan om meer academici voor de klas te zetten. In eerste instantie wilde hij alle eerstegraads docenten met een hbo-diploma weren uit de hoogste klassen van het vwo. Die zouden vwo’ers niet goed kunnen voorbereiden op het wetenschappelijk onderwijs.

Na kritiek van de Tweede Kamer en na de opmerking van staatssecretaris Dekker dat honderd procent academisch geschoolde leraren niet kan “al is het maar omdat er geen universitaire opleidingen zijn tot gymdocent of muziekleraar”, liet hij zijn honderd-procent-eis varen.

Nog niet genoeg

Eerstegraads docenten met een hbo-diploma blijven dus welkom in de hoogste klassen van het vwo. Studenten die nu een hbo-master volgens om eerstegraads docent te worden hoeven zich geen zorgen te maken, zei een woordvoerder van Duisenberg eerder al. Maar zij zullen wellicht moeilijker een baan vinden nu middelbare scholen de voorkeur gaan geven aan academici.

Of de ambitie gehaald gaat worden zal deels afhangen van de inspanningen van universiteiten. Het aantal afgestudeerden aan wo-lerarenopleidingen stijgt elk jaar, maar er studeren nog niet genoeg academische docenten af om aan de vraag te voldoen. Universiteitenvereniging VSNU presenteerde in november een actieplan voor de lerarenopleidingen en het kabinet stelt eenmalig 57 miljoen euro beschikbaar voor het opleiden van meer academisch geschoolde docenten.

Academisch salaris

Volgens de Algemene Onderwijsbond verkijkt de minister zich echter op het salaris. “Als je academici voor de klas wil, moet je ze ook een academisch salaris bieden”, aldus een woordvoerder. “Als de minister daar niets aan wil doen, wordt het erg lastig.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.