Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteiten en hogescholen willen tentamenuitzondering avondklok

Als de Tweede Kamer morgen akkoord gaat, geldt er in Nederland tot en met 9 februari een avondklok tussen 20.30 en 4.30 ’s nachts. Instellingen en studenten hopen op een uitzondering voor studenten die ’s avonds tentamen moeten doen.

Premier Rutte maakte de plannen van het demissionaire kabinet zojuist bekend. Hij noemde de invoering van de avondklok, bovenop de geldende lockdown, een heftige maatregel die nodig is omdat er grote zorgen zijn over extra besmettelijke varianten van het coronavirus.

Veel mensen raken momenteel besmet bij familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, moet ervoor zorgen dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Ook zal het verboden worden om per dag meer dan één bezoeker te ontvangen.

Ingetrokken

Er is een aantal uitzonderingen op de avondklok. In een eerste document leek het erop dat studenten een al door onderwijsinstellingen gepland examen mochten afleggen, maar dit werd later weer ingetrokken.

Universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties dringen er nu bij de Tweede Kamer op aan dat deze uitzondering er toch komt. “Het niet door laten gaan van deze toetsen heeft verstrekkende gevolgen voor studievoorgang van heel veel studenten.”

Wie straks zonder geldige reden naar buiten gaat, krijgt als het aan het kabinet ligt een boete van 95 euro. Morgen vergadert de Tweede Kamer over de nieuwe maatregelen. Bij goedkeuring zal de avondklok zaterdag of zondag ingaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.