Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Twente toch akkoord met samenwerking VU

De bachelor Mechanical Engineering kan komend studiejaar toch van start aan de VU. De universiteitsraad van de Universiteit Twente heeft gisteren, na eerdere bedenkingen, ingestemd met de samenwerking. Officieel valt de nieuwe opleiding onder regie van de Universiteit Twente.

De bedoeling is dat op den duur zo’n tweehonderd studenten de opleiding gaan volgen. Die is grotendeels in het Engels, want dat is al gewoon in Twente. Dat doen ze grotendeels aan de VU, met onder meer docenten uit Twente, maar ze moeten ook om de twee weken naar Twente voor het volgen van practica: de VU heeft daar niet de geschikte laboratoria voor. Voor de studentenfractie in de Twentse universiteitsraad was dat op en neer reizen een bezwaar, maar de bestuurders hebben toegezegd voor goede huisvesting te zorgen voor de studenten die in Twente moeten overnachten. De docenten in Twente vrezen vooral een toenemende werkdruk.

Blij

VU-rector Vinod Subramaniam is blij dat de opleiding doorgaat. “De regio Noord-Holland mist een dergelijke universitaire opleiding zeer.”

Eerder liet ‘De regio Noord-Holland mist een dergelijke opleiding zeer’ collegevoorzitter Mirjam van Praag weten het doorgaan van de opleiding een maatschappelijke verantwoordelijkheid van de universiteit te vinden, vanwege het flinke tekort aan academisch opgeleide technici in Nederland.

De cijfers wijzen uit dat in de regio Amsterdam en Noord-Holland maar elf procent van de vwo’ers met een bètaprofiel voor een ingenieursopleiding kiest, terwijl in de regio’s waar de drie technische universiteiten zijn gevestigd, Twente, Delft en Eindhoven, dat percentage twee keer zo hoog is.

Meepraten

De voorzitter van de ondernemingsraad aan de VU, Henk Olijhoek, vindt het op zich prima dat er een ingenieursopleiding aan de VU komt. “Als dat helpt om het tekort aan technici terug te brengen, is dat een goede zaak.” Maar hij plaatst daarbij ook kanttekeningen. ‘We willen wel meepraten. Ook over wat het betekent voor de werkdruk’ “Omdat het officieel een opleiding van de Universiteit Twente is, heeft de medezeggenschap van de VU er weinig over te vertellen, maar het raakt onze medewerkers natuurlijk wel. Uit pogingen in het verleden om met de UvA samen te werken, en met andere instellingen en instituten, weten we dat er daarbij van alles mis kan gaan. Dus willen we er wel over mee praten. Ook over wat het betekent voor de werkdruk van medewerkers.”

Dat meepraten gaat volgens de rector ook gebeuren. “We buigen ons nu over de samenwerkingsovereenkomst VU en UT, waar de OR advies over gaat uitbrengen. In deze overeenkomst staan de aandachtspunten voor de jaarlijkse voortgang en zijn de randvoorwaarden voor de opleiding opgenomen en de criteria vastgelegd waarop de evaluatie plaatsvindt.”

Vragen

Ook de voorzitter van de universitaire studentenraad Päivi Reckman vindt een ingenieursopleiding aan de VU een goed idee. “Als daardoor meer studenten techniek gaan studeren is dat prima.” Maar ook zij heeft vragen aan het bestuur. “Dat studenten deels hier en deels in Twente studeren kan ingewikkeld zijn. Bij wie kunnen ze bijvoorbeeld terecht met problemen? Bij de studentendecanen aan de VU of die in Twente? Dat soort zaken moet goed worden geregeld, zodat studenten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.” Ze vindt het een spannend experiment, maar er moeten wel genoeg waarborgen voor de studenten komen. “Ongetwijfeld zullen er in de beginfase problemen ontstaan. Daar mogen de studenten niet de dupe van worden. De beide universiteiten horen daar alert op te zijn en op tijd en flexibel te reageren. Dus moeten er genoeg begeleiders voor die opleiding komen.”

Nederlanders

De rector heeft gezegd dat minimaal 65 procent van de studenten uit Nederland moet komen. ‘Als je vooral studenten uit het buitenland trekt, schiet je je doel voorbij’ Dat vinden Reckman en Olijhoek terecht. “Die opleiding is bedoeld om problemen op de arbeidsmarkt in Nederland op te lossen. Als je dan vooral studenten uit China en dergelijke trekt, schiet je je doel voorbij”, aldus Reckman. Olijhoek wil zelfs een stapje verder gaan. “De bedoeling is vooral studenten uit de regio Noord-Holland te trekken, zodat er meer studenten techniek gaan studeren. Als blijkt dat de nieuwe opleiding met name een concurrent is voor de andere technische universiteiten, en studenten bijvoorbeeld in plaats van naar Delft naar de VU gaan, zitten we niet op het goede spoor.”

De Universiteit Twente hoopt via de nieuwe bachelor vooral nieuwe masterstudenten te trekken. Nu kiezen meer Twentse studenten voor een master elders dan dat er nieuwe masterstudenten naar Twente komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.