Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Twee procent economen heeft seks in ruil voor publicaties

Over de wetenschappelijke tekortkomingen van Karima Kourtit, die vanmiddag aan de VU promoveert, is – al dan niet terecht – al heel veel gezegd, maar sommige collega-economen nemen het ook niet zo nauw met de wetenschappelijke mores, zo blijk uit een onderzoek dat onlangs verscheen in het tijdschrift Research Policy.

Ruilmiddel

De Duitse onderzoeker Sarah Necker ondervroeg meer dan vierhonderd economen, die voor het overgrote deel in de wetenschap werken, over hun wetenschappelijke normen en wetenschappelijk wangedrag. Daaruit blijkt dat bijna een kwart aan zelfplagiaat doet. En dat 1,9 procent weleens seks heeft gekregen of gegeven in ruil voor co-auteurschap, toegang tot bepaalde data of promotie. 1,4 procent kreeg of gaf weleens andere dingen om deze doelen te bereiken. Bijna een derde geeft toe empirische bevindingen selectief te rapporteren om z’n eigen argument te onderbouwen.

Trucs uitgehaald

Twee op de honderd ondervraagden zeggen verder werk van anderen te hebben gekopieerd zonder te citeren. Tussen twee en drie procent geeft toe data te hebben gefabriceerd. En zeven procent heeft weleens trucs uitgehaald om de resultaten statistisch te verbeteren.

Normen schenden

De ondervraagde wetenschappers onderschrijven ondertussen de geldende wetenschappelijke normen wel allemaal. Volgens Necker is het de ‘publish or perish’-cultuur, die wetenschappers ertoe aanzet om deze normen te schenden als het zo uitkomt. Ze vond een verband tussen de werkdruk die mensen ervaren en hun bereidheid om mee te doen aan onoirbare onderzoekspraktijken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.