Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Twee miljoen voor onderzoek naar ons ontstaan

Hoogleraren Wim Ubachs (Experimentele Natuurkunde) en Matthias Bickelhaupt (Theoretische Chemie) hebben in totaal twee miljoen euro gekregen van onderzoeksfinancier NWO voor hun prestigieuze DAN II-programma.

Daarmee kunnen de heren hun speurtocht voortzetten naar de herkomst van zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen en hun rol bij het ontstaan van het universum en het leven op aarde.

Levensbeschouwelijke implicaties

Het is een interdisciplinair onderzoeksprogramma met, vergeet Bickelhaupt niet te benadrukken, levensbeschouwelijke implicaties. VU’er kan het dus nauwelijks.

DAN II is een voortzetting van het geslaagde DAN-project, en combineert astronomische en chemische expertise om het ontstaan en de evolutie van moleculen in de ruimte te onderzoeken. Daarvoor worden onder andere astrochemische en astrofysische experimenten uitgevoerd en kwantumchemische analyses gedaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.