Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Stuur cultureel erfgoed terug naar eigen land

Europese landen moeten beter omgaan met historische objecten uit voormalige koloniën. Dat zegt Jos van Beurden, die hier 30 november op promoveerde. 

In de vijf eeuwen Europese kolonisatie zijn veel voorwerpen naar Europa gebracht. Vaak gebeurde dat in een situatie van grote machtsongelijkheid. Onderhandelingen om objecten met culturele en historische waarde terug naar het land van herkomst te krijgen, leveren meestal niets op. 

Oorlogsbuit

Daarom moeten musea volgens Van Beurden meer proactief herkomstonderzoek doen naar verwervingen uit die tijd. Betwistbare objecten zijn bijvoorbeeld oorlogsbuit of door de missie in beslag genomen voorwerpen. Van Beurden: “Dit helpt om voorwerpen te identificeren die eerder thuishoren in het land van herkomst dan in een museum in een westers land.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.