Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Libellula van Raoul Deleo

Curiositeiten en rariteiten in de VU-wonderkamers

Sinds begin deze week kun je stilstaan bij zes verschillende kabinetten op de campus. Wetenschap, erfgoed en kunst worden daar op wonderlijke wijze aan elkaar gekoppeld.

Liselotte Neervoort, conservator erfgoed, en Wende Wallert, curator VU art, werken intensief samen om onder meer de geheime schatten van de VU te laten zien. De expositie Kabinet der Verwondering duurt tot 26 november. Maar de bedenkers van dit concept zijn vastbesloten hiermee door te gaan.
Er wordt niet meer zomaar kunst van buitenaf naar de campus gehaald. “Zowel de kunst als het erfgoed moeten gerelateerd zijn aan wetenschap. Deze voorwaarde blijkt geen beperking te zijn, kunstenaars en studenten vinden het heel stimulerend om in dat verband te werken”, zegt Wallert.

Objecten in andere context

Voor de argeloze bezoeker van het hoofdgebouw vallen de kleurrijke werken van Raoul Deleo, tegenover de balie op de begane grond, misschien het eerst op. De ontdekte soorten uit de natuur benoemde hij samen met Anneke Korevaar, docent klassieke talen.
Het is aan te raden om wat langer stil te staan bij de kabinetten en je te verdiepen. Kijk eens naar het kabinet ernaast van Niek Hendrix. Hij plaatste objecten uit de erfgoedcollecties van de VU in een geheel andere context, waardoor je ze opnieuw en anders gaat bekijken.

Voor de overige kabinetten klik hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.