Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studente plagieert, universiteit wil haar diploma intrekken

Een buitenlandse masterstudente blijkt tijdens haar studie zo vaak te hebben geplagieerd dat de Universiteit Maastricht haar diploma ongeldig wil laten verklaren. De oud-studente wist de antiplagiaatsoftware handig te omzeilen.

De examencommissie heeft onomstotelijk vastgesteld dat de studente van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen de boel heeft bedrogen, meldt het Maastrichtse universiteitsblad Observant. De studente is deze week op de hoogte gesteld en krijgt een paar weken de tijd om zich tegen de beschuldigingen te verweren.

Papieren diploma inleveren

De Universiteit Maastricht kan het diploma, als de studente gehoord is en het juridisch onderzoek helemaal is afgerond, ongeldig verklaren en schrappen uit het landelijk diplomaregister. Moeilijker wordt het volgens Observant om de studente zo ver te krijgen dat ze haar papieren diploma komt inleveren.

Het komt zelden voor dat een examencommissie besluit om een al afgegeven diploma in te trekken. Aan de Universiteit Maastricht gebeurt het voor de eerste keer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.