Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Spin-off VU staat op megatechbeurs in VS

Een spin-off van de VU, OPNT, staat als een van dertig Nederlandse start-ups op de grootste technologiebeurs ter wereld. De CES in Las Vegas begon gisteren en duurt nog tot zondag.

‘We hebben een ontmoeting gehad met prins Constantijn, met Microsofts Steve Guggenheimer en een van bestuursleden van OPNT met de (waarschijnlijk) aankomende Franse president’, mailt oprichter en VU-natuurkundige Jan Koelemeij vanuit de VS.

Alternatief voor GPS

Zijn bedrijf presenteert een nieuwe manier om de tijd in telecommunicatienetwerken te synchroniseren. Die synchronisatie is onder meer nodig voor navigatieapparaten, mobiel internet en financiële beurzen. Netwerken gebruiken daar nu gps voor, via satellieten en atoomklokken.

Het alternatief dat OPNT voorstaat, is tijdsynchronisatie via glasvezelkabels. Dat is volgens de bedrijfswebsite minder risicovol, want de radiosignalen van gps zijn zwakker en kunnen onderbroken worden, en ook preciezer.

Nederlandse handelsmissie

De spin-off komt voort uit onderzoek van het LaserLab aan de VU. De aanwezigheid op de techbeurs is onderdeel van een handelsmissie onder leiding van minister Henk Kamp en prins Constantijn. Na Las Vegas reist de delegatie door naar Silicon Valley om daar onder andere de hoofdkantoren van Google en Facebook te bezoeken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.