Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Photo rawpixel op Unsplash

Rooftijdschrift misbruikt naam hoogleraar

Een dubieus wetenschappelijk congres misbruikt de naam van hoogleraar Siebren Miedema. Vermoedelijk is hij niet het enige slachtoffer.

Hij is er niet blij mee. Heeft emeritus hoogleraar Siebren Miedema net een congres in Leuven gesommeerd dat ze zijn naam niet meer mogen gebruiken, duikt zijn naam weer op bij een soortgelijk congres in Amsterdam. Volgens de website is hij lid van de adviescommissie. En dat is dus pertinent niet waar.

Nepcongres

Op 14 en 15 december vindt in Amsterdam de International Conference on Engineering and Formal Science IV (ICEF-IV) plaats. Die wordt georganiseerd door Het European Center for Science, Education and Research (Euser). Voor bedragen tussen de negentig en honderdnegentig euro kunnen wetenschappers daar hun papers presenteren. Daarna volgt publicatie. In een, wetenschappelijk gezien, fluttijdschrift.

Het draait de organisatie vooral om de betaling. Euser staat op de Beall-lijst van ‘predatory journals’ oftewel: rooftijdschriften. Hoewel het congres plaatsvindt op het Science Park, liet de UvA aan Folia weten geen banden met de organisatie te hebben.

Niet koosjer

“Het is geldklopperij”, zegt Miedema. “Hetzelfde gebeurt bij bepaalde e-journals, dat ze namen van bekende wetenschappers gebruiken om het koosjer te laten lijken.”

Het is nu de tweede keer dat hij de misbruik van zijn naam ontdekt. Na dreiging van juridische acties, wordt telkens zijn naam verwijderd, maar het is de vraag of ze het in de toekomst niet nog eens zullen proberen. “Ik accepteer dit niet. Ik ben nota bene vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit bij het medisch cluster van de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen.” Miedema gaat onderzoeken of meer hoogleraren hier last van hebben. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.