Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Te weinig academici roeien tegen stroom in

Nederlandse universiteiten hebben last van “een merkwaardig gebrek aan urgentie”, concluderen de wetenschappers van Science in transition aan de vooravond van het nieuwe collegejaar.

Rebellen van de wetenschap 

“Het internationale debat over het wetenschapssysteem dendert door”, schrijven vier vooraanstaande wetenschappers in een vandaag gepubliceerd statement. Maar dat lijkt niet door te dringen tot Nederlandse bestuurders, docenten en studenten. Discussies over de toekomst blijven “nogal academisch en vrijblijvend” en er zijn te weinig mensen die tegen de stroom in roeien.

De vier zelfverklaarde ‘rebellen van de wetenschap’ (immunoloog Frank Miedema, wetenschapsfilosoof Huub Dijstelbloem en historici Wijnand Mijnhardt en Frank Huisma) noemen als voorbeeld een discussie tussen minister Bussemaker en studenten, afgelopen zomer tijdens een conferentie over de toekomst van de universiteit. Gezamenlijk kwamen ze tot de conclusie dat goed onderwijs de primaire taak is van universiteiten.

Waarmaken

“Hier kan bijna niemand het meer mee oneens zijn”, aldus het statement, “maar er spelen wel enkele problemen.” Maken universiteiten het ook waar, bijvoorbeeld? En worden docenten voldoende beloond als ze goed onderwijs geven? Vragen die tijdens de discussie niet gesteld werden.

Universiteitsbestuurders zitten kennelijk niet te wachten op kritische geluiden, concludeert Science in transition. Anders hadden ze op die bewuste conferentie wel wat meer tegendraadse sprekers uitgenodigd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.