Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Regering wil per se imamopleiding

Ooit moet er in Nederland een publiek bekostigde imamopleiding komen, vindt het demissionaire kabinet. Het is opnieuw mislukt, maar het ministerie van Sociale Zaken blijft zich ervoor inspannen.

We gaan geen imamopleiding starten, besloten twee hogescholen (IPABO en de Hogeschool van Amsterdam), de VU en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) afgelopen week.

De onderwijsinstellingen en het CMO hadden andere verwachtingen, bleek uit een gezamenlijke verkenning. Het ging over de invulling van het onderwijs, maar ook over de juridische kant van de zaak: wie heeft het voor het zeggen?

Overbruggen

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) betreurt dit, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.  De afgelopen weken heeft haar ministerie “sterke inzet gepleegd om de verschillen in inzicht tussen de betrokken partijen te verkleinen en te overbruggen”, maar het mocht niet baten.

Details geeft Van Gennip niet, maar de komst van een imamopleiding per september 2025 is volgens haar niet meer haalbaar. De ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs zullen zich “onverminderd inzetten om een bekostigde en erkende imamopleiding tot stand te laten komen in Nederland”, belooft ze.

Mocht er een nieuw initiatief komen, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen en het aanbieden van zo’n imamopleiding “bij de onderwijsinstellingen samen met het CMO”, stelt Van Gennip. De overheid zal dit faciliteren en aanmoedigen, voegt ze eraan toe.

Polderimam

Het kabinet had de imamopleiding afgelopen september aangekondigd alsof het allemaal wel goed zou komen. De onderwijsinstellingen hielden toen al een slag om de arm.

Een opleiding tot ‘polderimam’ is een oude politieke wens. Hogeschool Inholland had enkele jaren zo’n opleiding, maar trok daar in 2013 de stekker uit omdat de kosten te hoog zouden zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.