Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Psychologiestudenten wordt te rooskleurig toekomstbeeld geschetst, maar niet aan de VU

Foutje in de voorlichting. Studenten psychologie maken veel minder kans op een goede baan dan hun is voorgespiegeld. Dat moet zo snel mogelijk worden rechtgezet, meent minister Bussemaker.

Heeft 86 procent van de psychologen anderhalf jaar na afstuderen een baan op niveau, zoals website studiekeuze123.nl vermeldt? Televisieprogramma De Monitor geloofde er weinig van.

In twee uitzendingen besteedde de redactie aandacht aan – vooral – psychologen die nauwelijks een goede baan konden vinden en werden afgescheept met ‘werkervaringsplekken’. Het kon haast niet dat zoveel van hen een goede baan vonden.

Verkeerde indicator

In de ‘studiebijsluiter’ staat inderdaad een verkeerde indicator. In werkelijkheid heeft slechts 55 procent van de psychologen een baan op academisch niveau. Zestien procent werkt op hbo-niveau, de rest is werkloos (vijftien procent) of werkt op een lager dan wel onbekend niveau (veertien procent).

“Dat is heel zorgelijk en dat moeten we direct corrigeren”, zegt minister Bussemaker in de uitzending van zondagavond over de fout. Als het probleem aanhoudt, zal de minister naar eigen zeggen ingrijpen.

Vanwege de moeilijke arbeidsmarkt voor psychologen pleiten sommigen voor een studentenstop. Bussemaker gaat daar voorlopig niet in mee. “We willen studenten niet beperken in hun keuze door studies van bovenaf dicht te draaien, daarom is eerlijke informatie over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt juist zo belangrijk.”

Onafhankelijk onderzoek

Er moet een onafhankelijk onderzoek naar de vooruitzichten op de arbeidsmarkt, vindt studentenvakbond LSVb. De huidige cijfers komen uit onderzoek in opdracht van de universiteiten en hogescholen. De LSVb pleit voor een landelijke alumni-enquête, vergelijkbaar met de Nationale Studenten Enquête.

Er is inderdaad een fout gemaakt, erkent ook universiteitenvereniging VSNU. Want de werkloosheid is per ongeluk niet meegenomen in de indicator. Dat moet natuurlijk worden rechtgezet.

Maar van woordvoerder Bastiaan Verweij hoeven psychologen niet allemaal als psycholoog aan de slag en mogen ze ook best in een andere sector werken. “Filosofen gaan ook in allerlei verschillende sectoren werken”, zegt hij. Bovendien is het verschil tussen een baan op wo- of hbo-niveau volgens hem niet altijd duidelijk. “Soms staat er in de vacature dat je hoogopgeleid moet zijn, dus minimaal hbo-niveau moet hebben. Is het dan verkeerd om daarop te solliciteren?”

Beperkte kansen

De VU is overigens heel realistisch wat betreft de toekomstperspectieven voor psychologiestudenten. Marcus Huibers, portefeuillehouder onderwijs aan de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, zei vorig jaar tegen Advalvas dat bij de voorlichting aan scholieren steeds explicieter wordt gesproken over de beperkte kansen op de arbeidsmarkt. “Je bent heel welkom, zeggen we, en je krijgt een goede, gedegen academische opleiding, maar je moet er niet op rekenen dat je snel na je afstuderen een baan vindt in de klinische praktijk.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.