Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Protestanten verschillen genetisch van katholieken

Nederlandse autochtonen verschillen genetisch gezien meer van elkaar dan veel mensen denken. Zo is er een duidelijk verschil tussen de protestantse Nederlanders in het noorden en de katholieken in het zuiden van het land.

Dat blijkt uit onderzoek van biologisch psycholoog Abdel Abdellaoui, die 1 oktober hoopt te promoveren. Hij laat in zijn proefschrift zien dat de genetische opmaak van Nederlanders zelfs per windstreek verschilt, en dat de vermenging van verschillende genetische achtergronden vaker voorkomt bij hoogopgeleide, niet-religieuze Nederlanders dan bij gelovigen met een lage opleiding.

Zeldzame mutaties

Zelfs eeneiige tweelingen kunnen genetisch van elkaar verschillen, door mutaties na de splitsing van de eicel. Abdellaoui, die gebruikmaakte van het onderzoek in het Nederlands Tweelingen Register van Dorret Boomsma, laat zien dat dat deze, overigens zeldzame mutaties, ervoor kunnen zorgen dat eeneiige tweelingen sterk van elkaar verschillen.

Abdellaoui betoogt dat om inzicht te krijgen in onze genetische aanleg voor psychiatrische ziekten, het belangrijk is om te begrijpen hoe het gedrag van onze voorouders de genetische opmaak van de huidige populatie heeft beïnvloed.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.