Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

‘VU zonder predikantenopleiding is als medische faculteit zonder ziekenhuis’

De VU en de predikantenopleiding PThU gaan uit elkaar, maar theologen van beide instellingen willen dat er een ‘uiterste poging’ gedaan wordt om toch te blijven samenwerken.

Een groep theologen van de VU en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) dringt er in een brief bij de faculteit Religie & Theologie en de PThU op aan te onderzoeken of voortzetting van de samenwerking niet toch mogelijk is. Onlangs werd officieel bekendgemaakt dat de PThU naar Utrecht verhuist vanwege de moeizame samenwerking en een profileringsbehoefte van de PThU, die onafhankelijk wil zijn van de VU.

De PThU huurt ruimte aan de VU (op de tweede verdieping van het VU-hoofdgebouw) en verzorgt samen met de VU een gezamenlijke bachelor. Die wordt afgebouwd en nieuwe studenten die zich willen inschrijven, wordt aangeraden dat aan de VU te doen bij Theology and Religious Studies, of aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar de PThU een track aanbiedt.

Academische inbedding

Zonde, vinden de briefschrijvers, omdat de PThU in Utrecht geen duidelijke academische inbedding heeft. Aan de VU is de PThU immers omringd door tal van andere wetenschappelijke disciplines. In Utrecht trekt ze zich volgens de briefschrijvers “terug op eigen terrein”.

De faculteit Religie & Theologie heeft volgens de briefschrijvers zonder de PThU geen duidelijke kerkelijke inbedding: de VU is niet verbonden met de Protestantse Kerk Nederland, de PKN, de PThU is een officiële predikantenopleiding van de PKN. De briefschrijvers vergelijken dat met een medische faculteit zonder ziekenhuis.

“Wij doen een oproep aan de beide besturen om een uiterste poging te wagen verdere versplintering van het theologisch landschap en een verlies-verlies situatie voor beide instellingen te voorkomen”, staat er in de brief.

Lidmaatschap opzeggen

Een van de ondertekenaars is VU-hoogleraar Nieuwe Testament Bert Jan Lietaert Peerbolte. Die maakte zich vorig jaar, toen het bestuur van de PKN toestemming voor de verhuizing gaf, zo kwaad dat hij zijn lidmaatschap van de PKN opzegde.

Tijdens een vergadering met de VU-ondernemingsraad zei Marcel Nollen van het college van bestuur van de VU gisteren dat het huurcontract dat de PThU met de VU heeft per 1 september 2024 is opgezegd. “Maar we zullen ze niet op straat zetten als ze dan nog niet zijn verhuisd.” De beide instituten zijn begonnen met de “ontvlechting” van hun verbondenheid, waarbij zaken als de gezamenlijke ICT-faciliteiten en HRM “op een rijtje worden gezet”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.