Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderwijs moet soepeler voor vluchtelingen

Hoogopgeleide vluchtelingen moeten zo snel mogelijk weer de collegebanken in. Maar de regels van onderwijsinstellingen zijn wel eens te streng, zegt de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

In paniek

Hogescholen en universiteiten maken het vluchtelingstudenten soms moeilijk, zegt Albert de Voogd, hoofd studentbegeleiding bij het UAF. De regels voor het bindend studieadvies zouden bijvoorbeeld wat soepeler mogen zijn. “Vluchtelingen kennen het Nederlandse onderwijssysteem niet”, aldus De Voogd. “We horen dat studenten in het eerste jaar een beetje in paniek raken van alles wat op ze afkomt.”

Het UAF wil verder dat alle vluchtelingstudenten een voorbereidingstraject kunnen volgen bij een onderwijsinstelling. “Nu kan dat alleen aan de Vrije Universiteit en bij vijf of zes hogescholen”, aldus De Voogd.

Reiskosten niet vergoed

In een landelijk actieplan moeten meer problemen worden opgelost die een snelle gang naar de collegebanken in de weg zitten. De Voogd: “Vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld wel geld krijgen voor een taalcursus, maar niet voor de reiskosten. Veel opvanglocaties zitten op flinke afstand van de grote steden.”

Het UAF heeft het liefst dat studenten een Nederlandstalige opleiding volgen, en niet een Engelstalige. “De meeste mensen blijven hier erg lang en voor een goede start op de arbeidsmarkt is perfecte beheersing van het Nederlands belangrijk.”

Hoogopgeleide vluchtelingen

Zo’n zeventig procent van de net aangekomen vluchtelingen is middelbaar of hoogopgeleid, schat het Centraal orgaan opvang asielzoekers vandaag. “Dat klinkt nu vrij uniek, maar we hebben het eerder gezien”, zegt De Voogd. “Ooit kwamen er veel vluchtelingen uit Hongarije. Die waren zo ongeveer allemaal hoogopgeleid. Ook tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië kwamen veel hoogopgeleide mensen hierheen.”

Vorige week lieten hogescholen en universiteiten al weten dat vluchtelingstudenten welkom zijn. “Dat is heel mooi”, aldus De Voogd, “maar dat moet wel vertaald worden in een goed plan.”

Bedrijf starten

Verschillende gemeenten, bedrijven en organisaties hebben al interesse getoond in hoogopgeleide vluchtelingen. Amsterdam wil vluchtelingen de mogelijkheid bieden een bedrijf te starten, zegt wethouder Kajsa Ollongren vandaag in het FD. Bouwbedrijf  Dura Vermeer aast op tientallen ingenieurs en werkgeversorganisatie VNO-NCW is in gesprek met uitzendbureaus om de werkervaring van asielzoekers in kaart te brengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.