Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Offer desnoods een Vici-beurs voor jonge wetenschappers’

Elk jaar gaan zo’n zestig jonge wetenschappers één of twee jaar naar het buitenland met een beurs van onderzoeksfinancier NWO. Door de coronacrisis komen ze in de problemen. De vier regeringspartijen willen een oplossing.

NWO lijkt haar jonge wetenschappers te vergeten, schreven drie jonge onderzoekers aan het begin van de zomer in een opiniestuk op ScienceGuide. Het ging over de Rubicon-beurzen, waarmee recent gepromoveerde wetenschappers buitenlandervaring kunnen opdoen.

Onderzoeksfinancier NWO trekt elk jaar zo’n zeven miljoen euro uit voor deze populaire beurzen. Ze gelden als een opstapje naar de prestigieuze Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor meer ervaren wetenschappers.

Werk niet af

Maar in de coronacrisis krijgt een deel van deze onderzoekers zijn werk niet af, zeggen de schrijvers. Er zou zo’n 1,5 miljoen euro nodig zijn om alle laureaten drie maanden verlenging te bieden.

NWO kwam de laureaten niet tegemoet, is de portee van het artikel. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben nu schriftelijke vragen gesteld aan de minister: kan er niet iets op gevonden worden?

Vici-beurs offeren

Offer desnoods één Vici-beurs voor zeer ervaren wetenschappers, opperen ze. Die bedraagt immers precies 1,5 miljoen euro. Dan zouden de jonge wetenschappers uit de brand zijn geholpen.

Maar NWO kan niet zomaar een Vici-beurs schrappen, zegt een woordvoerder. De onderzoeksfinancier kan niet met budgetten schuiven, omdat het geld ‘geoormerkt’ is: het is specifiek voor bepaalde subsidies bestemd.

De regeringspartijen snappen dit ook. Als dit inderdaad het probleem is, schrijven ze, kan de minister NWO dan toestemming verlenen om toch met geld te schuiven? Of zelf de portemonnee trekken?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.