Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Twee VU-wetenschappers krijgen Rubicon-beurs voor onderzoek in buitenland

Onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw geven zestien pas gepromoveerde wetenschappers een Rubiconbeurs om ervaring op te doen bij een buitenlandse kennisinstelling. Twee van de gelukkigen komen van de VU. 

De laureaten van de Rubiconbeurzen zijn negen mannen en zeven vrouwen. Ze gaan bijna allemaal voor twee jaar naar het buitenland. Zeven kiezen voor de Verenigde Staten, twee voor het Verenigd Koninkrijk en de rest voor Zuid-Afrika, Israël, Canada, Zwitserland, Ierland, Portugal of België. Bijna veertig procent van de aanvragen werd gehonoreerd. 

Ruggenmergletsel en psychiatrische aandoeningen

De wetenschappers doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe je menselijke botten kunt namaken met een 3D-printer, hoe herinneringen worden opgeslagen in het brein en hoe je supersnelle elektronische schakelaars kunt bouwen. Vanuit de VU gaat Ines Maldonado-Lasuncion een nieuwe behandeling onderzoeken voor chronisch ruggenmergletsel en Evert Boonstra zal een nieuwe basis leggen voor onderzoek naar psychiatrische aandoeningen.   

Voor deze derde en laatste ronde Rubiconbeurzen van 2022 waren 42 aanvragen ingediend, waarvan 38,5 procent werd gehonoreerd. Financiers NWO en ZonMw kennen er jaarlijks ongeveer zestig toe. 

De Rubicon-beurs is populair. Hij maakt het voor jonge wetenschappers sinds 2005 mogelijk om een of twee jaar naar het buitenland te gaan. Maar wie hem misloopt hoeft niet te wanhopen. Het is niet aangetoond dat de beurs een groot effect heeft op de wetenschappelijke loopbaan. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.