Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Rubicon voor drie VU-wetenschappers

Onderzoeksfinancier NWO heeft 22 onlangs gepromoveerde onderzoekers blij gemaakt met een Rubicon-beurs. Daarmee kunnen ze onderzoekservaring opdoen bij een buitenlands kennisinstituut.

In oktober maakte NWO de eerste ronde toekenningen van het jaar 2021 bekend, en nu de tweede en derde ronde. Dit keer werd 23,7 procent van de 93 ingediende aanvragen gehonoreerd. Drie VU-onderzoekers ontvangen een beurs.

De VU-winnaars

Neurowetenschapper Miguel Gonzalez Lozano krijgt een beurs van twee jaar aan de Harvard Medical School, Department of Cell Biology voor zijn onderzoek naar Alzheimer. Onderzoeker Tamarinde Haven krijgt de tweejarige beurs aan de Danish Centre for Studies in Research and Research Policy.voor haar onderzoek naar begeleiding van promovendi. Klimaatwetenschappers Kirsi Keskitalo mag twee jaar naar de Northumbria University in het Verenigd Koninkrijk voor haar onderzoek naar permafrost op de Arctische zeebodem als mogelijke oorzaak van klimaatopwarming.

 

De beurswinnaars onderzoeken onder meer wat rechters van elkaar kunnen leren om klimaatrechtszaken te beslissen, hoe door intensieve landbouw verarmde bodems weer in balans kunnen worden gebracht en waarom veranderingen in het DNA kunnen leiden tot ziekte.

Van de 22 laureaten gaan er 8 naar de Verenigde Staten en 6 naar het Verenigd Koninkrijk. Anderen kozen bijvoorbeeld voor Canada, Frankrijk, Mexico of Singapore. Met de beurs kunnen ze tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering hangt af van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

De meeste beurzen gingen dit keer naar de VU, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.