Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nobelprijs chemie naar 3D-microscopie

De Nobelprijs voor de chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers die de cryo-elektronenmicroscopie ontwikkelden. Daarmee kunnen biomoleculen driedimensionaal in beeld worden gebracht en virusziekten beter worden bestreden.

De Nobelprijs wordt gedeeld door Jacques Dubochet (Zwitserland 1942), Joachim Frank (Duitsland 1940) en Richard Henderson (Schotland 1945). Lange tijd werd aangenomen dat een elektronenmicroscoop alleen dood materiaal in beeld kon brengen, omdat de sterke straal van de microscoop de biomoleculen (eiwitten, DNA, RNA) doodde.                                                                                                                                                                       

Maar door de biomoleculen te bevriezen behouden ze hun structuur en kan deze tot op atoomniveau worden vastgelegd. Volgens het Nobelcomité leverden de drie wetenschappers een belangrijke bijdrage aan de biochemie en de bestrijding van virusziekten. Ze delen de prijs van negen miljoen Zweedse kronen (ruim 940 duizend euro).

De winnaars van de Nobelprijzen voor natuurkunde en geneeskunde werden eerder deze week bekendgemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.