Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘No Internationals’: worden internationale studenten buitengesloten?

Enkele internationale studenten spreken over een systematische scheiding tussen Nederlandse en internationale studenten. “Ik denk dat iedereen zich bewust is van dit probleem, maar er wordt weinig over gesproken.”

Op social media gaan er af en toe geruchten rond over de uitsluiting van internationale studenten, bijvoorbeeld dat ze niet welkom zijn op openbare feestjes. De twee studenten die bereid waren hun verhaal te doen bij Ad Valvas schetsen een iets ander beeld. Toch hebben ze een aantal schrijnende situaties meegemaakt die onderbouwen dat er internationale studenten zijn die deels worden buitengesloten.

Twee werelden

Psychologiestudent Selin Çakmak uit Turkije spreekt van twee aparte werelden op campus Uilenstede. “De Nederlandse studenten zitten in een gebouw en de internationale studenten zitten in een gebouw aan de overkant.” Er is volgens haar maar weinig contact tussen de twee groepen die beiden hun eigen feestjes houden. Ze kwam een keer terecht op een Nederlands feestje: “Degenen waarmee ik een gesprek probeerde te voeren zeiden hoi, maar zodra ze doorkregen dat ik niet Nederlands sprak, probeerden ze het gesprek subtiel te verlaten.”

Traumatisch

De Duitse communicatie en informatie-student Lina Nasser merkte tijdens haar zoektocht naar een woning op Uilenstede dat internationale studenten niet altijd welkom zijn. Ze vertelt dat ze zelfs is weggestuurd van een hospiteeravond: “Halverwege had ik een probleem, want ik kon niet op een Nederlands woord komen. Ik zei het daarom in het Engels. De jongen waarmee ik sprak keek naar de rest en iedereen werd stil. Ze zeiden ‘Weet je wat, ik denk dat je nu kunt vertrekken’, alleen tegen mij.” Blijkbaar vond de groep het goed dat ze Nederlands probeerde te praten, maar niet goed genoeg om haar te overwegen als kamergenoot. Ze noemt de manier waarop ze is afgewimpeld ‘soort van traumatisch’.

Lees het hele verhaal over ‘No Internationals’ op onze Engelse site, waarin ook wordt ingegaan op problemen binnen de klaslokalen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.