Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

‘Nederlandse wetenschappers deden eind jaren vijftig nog aan schedelmeten’

Onze musea liggen vol met menselijke resten, die lang niet altijd eerlijk verkregen zijn, concludeert Fenneke Sysling in haar proefschrift over fysische antropologie in Nederlands Indië. Sysling vertelt:

“In 1959 is er nog een expeditie naar Nieuw Guinea geweest waarbij fysisch antropologen menselijke schedels en andere lichaamsdelen verzamelden om onderzoek te doen naar rassenverschillen. Ze reisden samen met botanisten, artsen en biologen. In onze musea liggen duizenden, misschien wel tienduizenden schedels, losse botten, hele skeletten, foetussen op sterk water.”

“Die menselijke resten  zijn lang niet altijd op eerlijke wijze verkregen. Vaak komen ze van slachtoffers bij opstanden, of strafexecuties door het koloniale regime. Soms werd grafschennis gepleegd, en soms werden schedels van locale bevolking gekocht.”

“De link met het nazisme werd in de jaren vijftig niet gelegd. Fysisch antropologen vonden dat de nazi’s hun theorieën hadden misbruikt, maar stelden geen vragen bij hun eigen onderzoeksmethoden en rassentheorieën.”

“Ook bij huidig dna-onderzoek bestaat er het gevaar van reductionisme, dat je mensen op basis van lichamelijke kenmerken tot een bepaalde groep rekent en daar conclusies aan verbindt. Dat onderzoek is heel interessant, maar moet ook kritisch worden gevolgd door andere wetenschappers, want er zitten potentiële gevaren aan. Onderzoekers moeten zich daarvan bewust zijn, vind ik.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.