Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
5 december 2024

Campus
& Cultuur

‘VU moet opkomen voor Marokkaanse Nederlanders’

Sommigen leden van de ondernemingsraad vinden dat de VU Marokkaans-Nederlandse en islamitische studenten en medewerkers een hart onder de riem moet steken. Het college van bestuur lijkt daar huiverig voor te zijn.

Twee leden van de ondernemingsraad zeiden woensdag tijdens een vergadering met het college van bestuur dat de VU die steun zou moeten betuigen via een statement, bijvoorbeeld op haar website. “Hoe onze regering praat over een deel van de Nederlandse bevolking…”, zei een OR-lid. Hij verwees naar de “polariserende” uitspraken die vorige week in de ministerraad zouden zijn gedaan over moslims en Marokkaanse Nederlanders. Voor een staatssecretaris, de Marokkaans-Nederlandse Nora Achahbar, was het reden om uit het kabinet te stappen. Ook twee Kamerleden gaven hun zetel op vanwege de manier waarop er over bepaalde bevolkingsgroepen wordt gesproken.

Trots is niet genoeg

Het OR-lid vindt de discriminatie door het kabinet afgrijselijk en denkt dat het enorme impact heeft op de sociale veiligheid op de campus, een onderwerp dat op dat moment werd besproken. Hij kreeg bijval van een ander lid dat het had over “de manier waarop mensen worden weggezet, mensen die hier in groten getale rondlopen.” De VU zegt volgens haar altijd trots te zijn op het feit dat veel eerstegeneratiestudenten hun weg naar de De Boelelaan vinden. Daar zijn veel Marokkaans-Nederlandse en islamitische studenten bij. Zij vindt dat de VU expliciet voor hen moet opkomen.

De voorzitter van het CvB, Margrethe Jonkman, ging niet direct in op het verzoek om een statement. Ze zei dat de discriminatie van bepaalde groepen “echt iets is waar we ons enorm mee bezighouden.” De VU is volgens haar een plek waar iedereen zich thuis moet voelen, ongeacht culturele achtergrond of religie. “Dit is een plek voor iedereen”, aldus Jonkman.

“Gebeurtenissen als onlangs in Amsterdam willen we niet als gemeenschap”, zei ze. “Mochten er signalen zijn van uitsluiting en discriminatie, laat het ons dan weten.”

Geen subgroepen

Maar dat was niet wat de OR-leden bedoelden, zeiden ze. Het ging ze om een directe reactie op de discriminatie van Nederlanders die volgde op het geweld tussen Amsterdamse jongeren en supporters van het Israëlische voetbalteam Maccabi, dat anderhalve week geleden tegen Ajax speelde.

Jonkman zei te willen kijken hoe het CvB daar mee omgaat en benadrukte nog eens dat iedereen welkom is aan de VU. Ze zei er moeite mee te hebben om bepaalde groepen aan te spreken, omdat je ze daarmee als subgroepen behandelt, wat nou juist is wat de VU niet wil.

Een derde OR-lid zei later dat, wat hem betreft, niet iedereen welkom is aan de VU. “Wie discrimineert, kan maar beter een andere universiteit zoeken”, zei hij.

'Wie discrimineert, kan beter een andere universiteit zoeken'

3 reacties

  1. Mijn mening is dat , als er lieden zijn die op die donderdagavond hebben meegedaan aan de ‘Jodenjacht’, en dit komt uit (bv via arrestatie), ze per direct van de universiteit geschorst moeten worden. Voor anti-semitisme mag geen plaats zijn op de Vrije Universiteit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.