Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederlandse toppers slepen Europees onderzoeksgeld in de wacht

Nederland doet het goed in de race om Europees onderzoeksgeld. Maar liefst 23 topwetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstellingen hebben een zogeheten ‘advanced grant’ van de Europese Onderzoeksraad in de wacht gesleept. De VU en het UMC, locatie VU hebben er ook drie.

De persoonsgebonden beurzen lopen op tot 2,5 miljoen euro en zijn bedoeld voor “ervaren” wetenschappers, die er vijf jaar lang onderzoek mee kunnen doen. In totaal keerde de Europese Onderzoeksraad 540 miljoen euro uit aan 222 wetenschappers.

Het Verenigd Koninkrijk scoort dit jaar wederom het best met 47 beurzen, gevolgd door Duitsland (32) en Frankrijk (31). Daarmee ziet de top 3 er hetzelfde uit als vorig jaar. Ook het veel kleinere Nederland doet het goed. Met 23 beurzen staat het op de vierde plaats. In 2017 stond Nederland nog zesde.

ERCBeuzen2018 (1).jpg

Bron: ERC

Wetenschappers aan de Radboud Universiteit haalden de meeste beurzen binnen, zes in totaal. Ook Wageningen en Twente scoren goed met ieder drie beurzen.

Buitenland

Op de ranglijst die alleen kijkt naar de nationaliteit van de beurswinnaars staat Nederland zelfs derde. Die telt 24 Nederlanders van wie er vijf in het buitenland werken.

De ERC is vergelijkbaar met de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO. Daar kunnen wetenschappers aanspraak maken op een Veni-, Vidi- en Vici-subsidie. Bij de ERC heten die beurzen starting grants, consolidator grants en advanced grants.

De ERC-beurzen zijn populair onder wetenschappers. Zij dienden samen 2052 onderzoeksvoorstellen in. Slechts 10,8 procent daarvan werd gehonoreerd.

VU-toppers

Aan de VU ontving hoogleraar cognitieve psychologie Jan Theeuwes een grant voor zijn onderzoek naar ‘statitical learning’. In 2012 ontving hij ook een ERC.

Hoogleraar Complex Trait Genetics Danielle Posthuma krijgt een ERC voor haar onderzoek naar innovatieve rekenmethoden en experimentele opstellingen die een brug kunnen slaan tussen de genetica en neurowetenschappen. Ook zij kreeg al eerder zo’n grant, in 2013.

Sergey Nejentsev van de afdeling Moleculaire Celbiologie en Immunologie van het UMC krijgt een dikke twee miljoen euro voor de zoektocht van zijn onderzoeksgroep naar nieuwe behandelingen voor tuberculose.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.