Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 oktober 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Nederland besteedt meer aan onderwijs dan buurlanden

Midden in de economische crisis besteedde Nederland nog altijd meer geld aan hoger onderwijs dan landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, blijkt uit een internationale ‘vogelvlucht’ over het onderwijs.

In de jaarlijkse vergelijking met andere welvarende landen steekt het Nederlandse hoger onderwijs gunstig af. Zo zijn de uitgaven per student tamelijk hoog: 8,8 duizend euro per jaar. Duitsland geeft weliswaar veel meer aan hoger onderwijs uit dan voorheen, maar heeft Nederland nog altijd niet ingehaald.

Scandinavische landen geven meer uit

Althans, niet in het jaar 2011. Het jaarlijkse rapport Education at a Glance vergelijkt het onderwijs in de landen van de OESO, de wereldwijde organisatie voor economische samenwerking van 34 overwegend welvarende landen. Het kijkt noodgedwongen altijd een paar jaar terug.

Met het onderzoeksgeld erbij geeft Nederland per student 14,6 duizend euro uit. Het Verenigd Koninkrijk komt tot 12,8 duizend euro. Alleen de Scandinavische landen, Zwitserland en de Verenigde Staten geven meer uit.

Redelijk goed geschoold

Uit het overzicht blijkt dat de Nederlandse bevolking redelijk goed geschoold is: onder de jongeren tot 34 jaar heeft 43 procent een hbo- of wo-diploma. Daarmee scoort Nederland net zo goed als Zweden en hoger dan Denemarken en Finland. Gemiddeld komen de OESO-landen tot 39 procent hoogopgeleiden in die leeftijdsgroep.

De vergelijking tussen landen gaat altijd enigszins mank. Opleidingen die in het ene land wel tot het hoger onderwijs behoren, blijven er in het andere land buiten. Zo is verpleegkunde in Nederland een hbo-opleiding, maar in Duitsland niet. Verder hebben andere landen vaak een heleboel tweejarige hbo-opleidingen, terwijl in Nederland de zogeheten associate degrees nog maar net bestaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.