Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Het nieuwe bètagebouw dat nu op de VU-campus wordt gebouwd. Artist's impression (Team V Architectuur)

Komen ze of komen ze niet?

Er mag geen beslissing worden genomen over de verhuizing van het informaticaonderwijs van het Science Park naar de VU-campus voordat er een heldere onderwijsvisie is. Dat vinden de Asva Studentenunie, de centrale studentenraad, de bèta-facultaire studentenraad en diverse studieverenigingen van de UvA. Zij willen bovendien dat de studentenraad instemmingsrecht krijgt op de plannen. Vanmiddag bieden zij tijdens een debat een manifest van die strekking aan het UvA-bestuur aan.

Prangende vragen

Hoewel vooral UvA-studenten al langer openlijk sceptisch zijn over de bètasamenwerking tussen VU en UvA, en nu concreet over de geplande verhuizing, is er nog geen antwoord op enkele van hun zorgen. Die betreffen – onder andere – de studentondersteuning (de UvA heeft in verhouding meer studieadviseurs), de medezeggenschap (wat kan jouw studentenraad voor je betekenen als die op een andere campus zit?) en de onderwijskwaliteit: men heeft de indruk dat de belangen van het bètaonderzoek zwaarder wegen. Bovendien vrezen ze administratieve rompslomp en bijbehorende frustraties doordat de beide universiteiten verschillende backofficesystemen hebben.

Ook VU-studenten willen antwoord

De UvA-studenten staan niet alleen. Samen met de universitaire studentenraad van de VU en de facultaire raden van FALW en FEW hebben ze hun zorgen vorige week verwoord in een brief aan de bestuurscolleges van de beide universiteiten. VU-voorzitter Jaap Winter poogde de UvA-studenten eerder nog gerust te stellen. Hij typeerde hun angst als koudwatervrees, en voegde daaraan toe: ‘We willen ook graag met de studenten overleggen om te waarborgen dat hun studieomgeving en -ondersteuning goed georganiseerd is op deze campus.’ Kennelijk willen studenten van beide ‘kampen’ dat eerst zwart op wit geregeld zien.

Morgen meer over het debat dat vanmiddag aan de UvA plaatsvindt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.