Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Krijgt iedereen op de VU een week extra vakantie?

Studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam krijgen een week vakantie cadeau in het voorjaar. Of de VU daarin meegaat, is nog onderwerp van gesprek.

De extra vakantieweek is bedoeld om ‘studenten en docenten meer rust te bieden in het tweede semester’, schrijft universiteitsblad Folia. De Centrale Studentenraad heeft het bedacht, het UvA-bestuur is er nu mee akkoord gegaan. Het gaat in vanaf volgend collegejaar.

Gezamenlijke jaarkalender

Op de VU wordt nog overlegd over wat nu te doen. De VU heeft niet alleen gezamenlijke opleidingen met de UvA, zoals natuurkunde, scheikunde en tandheelkunde, maar beide universiteiten hebben ook dezelfde academische jaarkalender.

“Het heeft natuurlijk consequenties voor de jaarkalender”, reageert Marjolein Witte, hoofd van de afdeling onderwijsbeleid. “De bèta’s hebben niet alleen vakken samen met de UvA, maar ook met andere faculteiten. De vraag is of we het toch beperken tot die groep, of willen we het helemaal niet, of – we horen toch ook van anderen dat ze meer lucht willen, dus wil iedereen mee?”

Dagen inhalen

De UvA-vakantieweek valt in periode vijf, tijdens de meivakantie van scholen in de regio Noord. Witte wijst erop dat die periode nu al een week langer is dan de andere, omdat er zoveel vakantiedagen in vallen. “Het academisch jaar duurt met die vakantieweek niet een week langer, maar er komen een aantal extra vrije dagen in die periode. Dan moet je nog bepalen of je die dagen op een ander moment in het jaar laat inhalen.”

Maandag is er overleg met de faculteiten. Wat daaruit komt, wordt voorgelegd aan het college van bestuur.

Update 14 oktober

Navraag bij Marjolein Witte leert dat de meningen op de VU over de vakantieweek verdeeld zijn. Er is nog geen beslissing genomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.