Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Kinderen doen zelf onderzoek naar activerend schoolplein

Kinderen bewegen te weinig, maar hoe krijg je ze in actie? We vragen het ze zelf, dachten onderzoekers van het VU medisch centrum en de VU. En ze kregen verrassende antwoorden.

In het onderzoek mochten achttien basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 van drie Amsterdamse scholen ideeën bedenken voor de verbetering van hun schoolplein. Ze bedachten zelf wat ze wilden onderzoeken en hoe ze dat wilden doen.

Schoolpleinfilm

De ene groep focuste bijvoorbeeld op het kleine schoolplein voor de jongere kinderen, omdat dat het eigendom van de school zelf is, en niet van de gemeente, waardoor de kinderen de kans groter achtten dat daar daadwerkelijk iets zou kunnen veranderen. Een groepje kinderen van een andere school maakte een film terwijl ze aan het spelen waren op het plein en stuitte zo op allerlei zaken die ze opvielen.

Waar de kinderen het over eens waren, is dat spelen op een schoolplein vooral heel leuk moet zijn. Als er niks leuks te doen is, gaan ze zitten kletsen of computerspelletjes spelen. En dan bewegen ze niet.

Splinters

Maar wat maakt een schoolplein leuk? Als het aan de kinderen ligt, moet er genoeg ruimte zijn om rond te rennen, een keur aan speeltoestellen voor kinderen van verschillende leeftijden en om samen op te spelen, en lekker veel kleur. Ook wilden ze het liefst een zachte grond, geen speeltoestellen waar je splinters van krijgt en pleinwachten die minder bezig zijn met hoe hard ze rennen of voorkomen dat ze vallen en meer opletten of er niet gepest en geslagen wordt.

Nog niks

De kinderen presenteerden hun bevindingen aan medescholieren, ouders en leraren. De scholen kregen ook een samenvatting van de studieresultaten toegestuurd. Tijdens de duur van de studie werden nog geen verbeteringen aangebracht aan de schoolpleinen.

Het (zeer leesbare) onderzoek is te vinden in het International Journal of Environmental Research and Public Health.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.