Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Juristen maken gehakt van nieuw drugsbeleid

Het verbod voor coffeeshophouders om cannabis te verkopen aan buitenlanders, is onrechtmatig. Dat betoogt hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder samen met zijn Groningse collega Jan Brouwer (algemene rechtswetenschap) morgen in het Nederlands Juristenblad

Het verbod gaat in op 1 januari, maar het Openbaar Ministerie (OM) noch de burgemeesters hebben het recht een dergelijk verbod in te stellen, zeggen de twee juristen. 

Juridisch drijfzand

Het kabinet besloot in november van dit jaar de wietpas per direct af te schaffen, maar handhaafde het zogeheten ingezetenencriterium. Ten onrechte, schrijven de beide hoogleraren: ‘Dit nieuwe gedoogbeleid is op juridisch drijfzand gebouwd.’

Voor de wietpas, die coffeeshophouders verplichtte om van hun zaak een besloten club te maken, bestond zelfs helemaal geen juridisch fundament.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.