Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Islamstudenten willen godsdienstige verdieping

De Vrije Universiteit is straks nog de enige universiteit die een wetenschappelijke islamopleiding aanbiedt. De bacheloropleiding islamstudies in Leiden stopt ermee, wegens gebrek aan belangstelling.

Opleidingscoördinator aan de VU Mohamed Ajouaou denkt dat dat komt doordat de opleiding in Leiden in de loop der jaren een meer islamologische insteek kreeg in plaats van een theologische. “Aan de VU bestuderen we de islam van binnenuit. Wat is de islam in de context van Nederland? Wat zeggen de bronnen? Dat sluit meer aan bij de vragen die studenten met een islamitische achtergrond hebben.”

Liever nog meer verdieping

De islamstudenten aan de VU willen volgens hem zelfs liever nog meer verdieping in de islam dan ze nu krijgen. Maar het bestuderen van de islam als maatschappelijk, cultureel en religieus fenomeen hoort er ook bij, want het is wel een wetenschappelijke opleiding.

De islamopleiding aan de VU is onderdeel van de bachelor Religiewetenschappen. De afstudeerrichting trekt volgens Ajouaou genoeg studenten. “Vorig jaar volgden 23 eerstejaars de islamrichting. Bovendien doen studenten van buiten, die bijvoorbeeld rechten of geneeskunde doen, de minor islam of een bijvak.” De studie leidt overigens niet op tot imam.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.