Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Gelovige wetenschapper René van Woudenberg krijgt Reijer Hooykaasprijs

Filosoof René van Woudenberg, de man achter het onlangs opgerichte Abraham Kuyper Center, heeft twee weken geleden de Reijer Hooykaasprijs gekregen.

De Reijer Hooykaasprijs, vernoemd naar VU-hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschap en scheikundige Reijer Hooykaas (1906 – 1994) wordt jaarlijks uitgereikt door ForumC, dat ‘het christelijk geloof verbinden met de grote vragen die leven binnen de samenleving en wetenschap.’

Geloof en wetenschap

Van Woudenberg krijgt de prijs, een kunstwerk en een geldbedrag van 2.500 euro, voor de ‘vasthoudendheid en intellectuele diepgang waarmee hij het thema geloof en wetenschap in de afgelopen jaren op de kaart bleef zetten’.

Vorig jaar haalde een groep wetenschappers onder leiding van Van Woudenberg een grote subsidie binnen van de Templeton World Charity Foundation voor een project over sciëntisme. De filosoof zet vraagtekens bij wat hij noemt ‘de verabsolutering van de wetenschap’, een rotsvast geloof dat alle vragen alleen maar door de ‘harde’ natuurwetenschappen kunnen worden beantwoord.

Harde kritiek

Vanuit de gevestigde orde binnen de wetenschap krijgt Van Woudenberg harde kritiek. Neuroloog Victor Lamme schold hem in nrc.next begin dit jaar uit voor ‘grote griezel’.

Lees in deze Advalvas een groot interview met hem en filosoof Rik Peels over het Abraham Kuyper Center.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.