Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geharrewar over zelfplagiaat

De uitkomst van het onderzoek van de commissie-Zwemmer, die het oeuvre van Peter Nijkamp gaat onderzoeken, wordt steeds spannender. De meningen over of hij zelfplagiaat heeft gepleegd lopen sterk uiteen, en ondertussen vliegen de verwijten over en weer tussen KNAW, media en VU.

De KNAW wil dat de term zelfplagiaat liever helemaal niet meer gebruikt wordt, want ‘in de media is het begrip recent in veel bredere zin gebruikt dan in publicatiehandleidingen’. Volgens Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans valt Nijkamps hergebruik van eerder werk wel degelijk onder wat de KNAW als questionable research practice bestempelt. Dus of je het z-woord gebruikt of niet, Nijkamp zat volgens hem fout.

Welles nietes

Hij beschuldigt de VU er ook in zekere zin van dat ze de aandacht onterecht van Nijkamp afleidt door te beweren dat de media het woord ‘zelfplagiaat’ verzonnen hebben. Hij zegt juist dat de VU er zelf mee is gekomen, in berichten over de antropoloog Mart Bax. De VU nuanceert dat en zegt het woord zelfplagiaat in de zaak Nijkamp niet te hebben gebruikt en dat de media het erbij gehaald hebben.

Al met al gaat de discussie nu dus over wie het woord zelfplagiaat heeft geïntroduceerd en wat het precies betekent. Op het vonnis van de onderzoekscommissie over Nijkamps eventuele wetenschappelijke wangedrag moeten we helaas nog even wachten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.