Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Flink wat studenten stoppen pas in latere jaren met hun studie

Helemaal stoppen met studeren? Duizenden studenten nemen die beslissing pas na een paar jaar. Later in de studie is de uitval nauwelijks lager dan in het begin.

Zowel aan hogescholen als universiteiten struikelen nog veel studenten na hun eerste studiejaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over ‘vroegtijdige studieverlaters’ waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

In 2014 begonnen 45 duizend studenten aan een universitaire opleiding. Daarvan stopte vijf procent (2.250 studenten) binnen één jaar met studeren: ze wisselden niet van opleiding, ze verdwenen helemaal uit het hoger onderwijs.

Handdoek in de ring

Maar daar bleef het niet bij. In de jaren daarna gooiden nog eens 5.000 studenten de handdoek in de ring. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in het eerste studiejaar.

Uitval wo
© HOP. Bron: OCW/DUO.

Duizenden stoppers

Ook in het hbo gaat het hard. In 2014 begonnen 94 duizend studenten aan een hbo-opleiding. Een jaar later waren er 15 duizend afgehaakt. Nog eens 34 duizend hbo’ers stopten in de jaren erna. Ook dit zijn dus geen studenten die van opleiding wisselen. Het zijn studenten die uit het hoger onderwijs verdwijnen.

Uitval hbo
© HOP. Bron: OCW/DUO.

Het zou overigens kunnen dat studenten niet voorgoed uitvallen, maar even pauze nemen en later weer in het hoger onderwijs terugkeren. Daar waarschuwt het ministerie ook voor: dat maakt de meest recente uitvalspercentages iets hoger.

Update 29 oktober:

In de vierde alinea stond eerder 4.000 studenten, in plaats van het correctie 5.000.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.