Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 september 2024

Campus
& Cultuur

‘Studenten met een beperking overwegen te stoppen’

Studenten met een beperking vragen om onder meer opnames van hoorcolleges die ze niet bij kunnen wonen, maar de VU is bang dat dan niemand meer naar college komt.

Studenten met een beperking overwegen te stoppen met hun studie aan de VU omdat het ze te moeilijk wordt gemaakt. Dat zei een lid van de universitaire studentenraad in een vergadering met het college van bestuur.

Het USR-lid gaf als voorbeeld een student met een gehoorbeperking die geen colleges in de collegezaal kan volgen en afhankelijk is van de opnames van de colleges. Maar omdat haar opleiding is gestopt met opnemen, heeft het voor haar geen zin meer om verder te gaan.

Neurologische aandoeningen

Rector Jeroen Geurts zei het verschrikkelijk te vinden als studenten met een beperking er om dergelijke redenen echt mee stoppen. Iemand anders zei dat ook studenten met ADHD en andere neurologische aandoeningen smeken om opnames van colleges.

De VU is echter bang dat studenten massaal niet meer naar de campus zullen komen als ze de colleges gewoon op video kunnen volgen. Jaren geleden was dit voor de rechtenfaculteit reden om te stoppen met het online zetten van hoorcolleges. “Nu al komen veel studenten niet vanwege bijvoorbeeld hun bijbaan”, aldus Geurts. Hij vindt dat opnames alleen beschikbaar moeten zijn voor studenten die een legitieme reden hebben niet bij de colleges zelf te zijn.

Maar volgens een USR-lid maakt de VU zich meer zorgen dan gerechtvaardigd is. “De medische faculteit neemt de colleges standaard op en toch is de opkomst daar altijd hoog.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.